Според служителка на НОИ, съгласно чл. 38 от НПОС "Осигурителният стаж се изчислява в дни, месеци и години, а за периода след 31 декември 2004 г. - в часове, дни, месеци и години, за времето, през което лицата са били осигурени за инвалидност, старост и смърт, и за това време са внесени или дължими осигурителни вноски." В конкретния случай за периода 15.04.2013 г. - 31.07.2013 г. се зачита календарно изработеното време 3 месеца и 16 дни.
В допълнение - прав сте, действително при изчисляване на стаж за пълни, т.е. цели, месеци от заетостта двата метода дават еднакъв трудов стаж. Проблемът се явява при месеци, в които не се е работило през целият месец, например по-късна дата след 1-во число за постъпване на работа или по-късна дата след 1-во чисто за прекратяване на трудовия договор. Но, така или иначе разясненията на страницата на калкулатора са неясни и двусмислени.
Благодаря за вашият отговор и информация по казуса.
При 5 дневна работна седмица и 8 часов работен ден на трудов договор, двата метода показват следните резултати:
- метод 1 - 3 м и 16 д;
- метод 2 - 3 м и 12 д;
т.е. има разлика. Затова и зададох въпроса кой метод се използва. А лицето не е работило от 1-ви до 14-ти април, тъй като тогава не е било на работа, тъй като постъпва на работа на 15.04.2013 г.
Здравейте,
имам следния въпрос по отношение използването на калкулатора на тази страница  http://www.kik-info.com/calculators/trudov_staj_now.php .От текстът не става ясно, въпреки наличието на някакво описание, как е правилно да се изчислява стажът, когато той включва и месец, през който се е работило не през всички работни дни, но се е работило на 5-дневна работна седмица и 8-часов работен ден. В такива случаи кой метод на изчисляване трябва да се избере - първи или втори метод, или част от стажа по първи и част от стажа по втори метод, или потребителят не трябва да избира метод, тъй като това е заложено в алгоритъма на калкулатора.

Конкретно въпросът ми визира следното: Трудовият стаж е бил в периода от 15 април до 31 юли (вкл.) т.г., на 5-дневна работна седмица и 8-часов работен ден. Как да се изчисли трудовият стаж? Дали:
- за целият този срок се посочва метод 1, или
- за целият срок се посочва метод 2, или
- за пълните месеци, през които се е работило по време на заетостта, т.е. май, юни и юли се избира метод 1, а за непълния месец (април) се избира метод 2.